Uncategorized

Prima Împărtășanie Solemnă la Biserica „ Sfântul Prooroc Ilie Tezvitenul” din Orăștie


Bucuria sărbătorii Coborârii Sfântului Spirit, Rusaliile, a adus anul acesta în parohia noastră – parohia greco-catolică „Sfântul Ilie Tezviteanul” din Orăștie – veselia copilăriei. O nouă generație de  copii încununează strădaniile pregătirilor și ale învățăturii cu sacrul moment al primei lor Împărtășanii.

După o îndelungată și bine făcută pregătire alături de Părintele paroh Pr. Protopop Silviu Lucian Bindea, zece flori dalbe, crini parcă desprinși din brațele sfinților, zece copilași de la grupa de pregătire pentru prima Sfântă Împărtășanie au primit pe Cristos sub specia pâinii și a vinului ce se transformă și ne transformă în aliis Christi.

Șase fetițe și patru băieței îmbrăcați de ceremonie, au intrat  în biserică însoțiți de Pr. Silviu, de ministranți, iar din bănci, de privirile tuturor; dar parcă mai arzătore și mai îngrijorate decât ale tuturor erau privirile părinților și ale rudeniilor micilor prinți, și nu greșesc când îi numesc prinți, deoarece în data de 12. 06. 2011 ei au fost cei mai importați oameni din comunitatea noastră; atenția și grija tuturor s-a canaliza spre ei.

La Sfânta Liturghie, tot micii noștri prieteni (nu știu de ce-i numesc mici pe cei ce sunt etalonul purității, pe cei pe care îi cheamă la El Isus cei dintâi) au dat răspunsurile, tot ei fiind cei ce au rostit Crezul, Tatăl Nostru, Cred Doamne… și alte rugăciuni și frumoase poezii. Ei le-au readus aminte celor de față cele Zece Porunci și  multe altele.

În cuvântul său de învățătură, Pr. Prot. Silviu Lucian Bindea a asemănat viața noastră cu un elicopter, acel mijloc de transport aerian ce scurtează distanțe. Dar, ca elicopterul să funcționeze în condiții optime, are nevoie de mai mulți factori: îi trebuie un carburant de calitate superioară, un pilot bun, un motor puternic și o elice zdravănă. Carburantul, le spunea părintele Silviu copiilor, și nouă, celor prezenți, îl găsim în Sfânta Împărtășanie, pilot mai bun de cât Isus Cristos nici că putem găsi, motor luând de la Spiritul Sfânt nu rămânem în pană pe drum, elice fiindu-ne   rugăciunea, și mai ales, Sfânta Liturghie. Dar mai este un mic secret al bunului mers cu elicopterul: la sol trebuie să ai mecanici buni care să întrețină și să alimenteze aparatul de zbor. Acei mecanici îi găsim în  Sacramentul  Spovedaniei, acolo unde căința te înalță spre Tatăl Ceresc.

Sărbătoarea Rusaliilor, ca de altfel fiecare zi a vieţii noastre, este o ocazie fericită pentru a cere, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, darurile Spiritului Sfânt; să cerem de la Tatăl nostru cel ceresc înţelepciunea, înţelegerea; să cerem sfatul, știința, să cerem tăria, să cerem evlavia; să cerem frica de Dumnezeu; să cerem darurile Sale pentru a trăi, a zbura cu elicopterul credinței după placul Bunului Dumnezeu, pentru a împlini poruncile Sale.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, copiii  au primit în semn de amintire a  acestui deosebit moment, câte o diplomă, practică devenită regulă nescrisă la primele împărtăşanii solemne.

 Părinte Silviu  i-a felicitat pe copii:  „Deoarece pentru  voi, dragi copii, micii noștri prinți, este o zi foarte importantă, pentru care  v-aţi pregătit prin învăţătură şi prin taina Sfintei Spovedanii, unde păcatele voastre au fost şterse.” I-a felicitat pe părinţii lor pentru că i-au îndemnat către Sfânta Biserică şi i-a sfătuit ca şi în viitor, duminica și în sărbători, să fie prezenţi la Sfânta Liturghie, la Sfânta Spovadă şi la primirea în continuare a Sfintei Împărtăşanii.

Agapa de la demisol a încheiat festivitatea Primei Împărtășanii, urmând ca Vecernia Plecării genunchilor să încheie frumoasa zi de sărbătoare a Rusaliilor.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s